Kaffe och mandeltårta

Den här tårtan bjöd jag min svärfar på när han fyllde år. Den blev mycket uppskattad! Så otroligt goda och fina smaker ihop. Krispig mandelbotten, mjuk kaffesmörkräm och len grädde! (Tårtan på bilden är bakad av 3/4 del av receptet i en 18 cm form. 10-12 bitar)

Till en 15 bitars behöver du:

Tårtbotten

✰ 2 ägg

✰ 1 1/2 dl strösocker

✰ 1 1/2 dl vetemjöl

✰ 1 msk potatismjöl

✰ 1 tsk bakpulver

✰ 3 msk vatten

Mandelbotten

✰ 200 g sötmandel

✰ 4 äggvitor

✰ 3 1/2 dl florsocker

Kaffesmörkräm

✰ 200 g rumsvarmt smör

✰ 4 dl florsocker

✰ 4 tsk vaniljsocker

✰ 4 äggulor (Obs! ej kalla) Annars skär sig smörkrämen…ingen fara i just denna tårta om den gör det litegrann, men om du vill förhindra det så ställ fram äggulorna långt i förväg.

✰ 4-6 msk rumsvarmt kaffe (efter tycke och smak)

Garnering

✰ 4 dl vispgrädde

✰ Kakao

 

Gör så här:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de övriga torra ingredienserna i en separat skål. Koka upp vattnet. Rör ner mjölblandningenoch vattnet i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Kläm ihop ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med avtagbar kant. Smörj. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna i formen och skär den sedan i 2 bottnar.

Mandelbotten

2. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandel och florsocker och vänd ner i äggvitan. Kläm ihop ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med avtagbar kant.  Smörj kanterna. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt botten kallna på galler. Den blir nästan lika hög som båda tårtbottnarna…och det ska den bli.

Kaffesmörkräm

3. Rör smöret mjukt. Tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa någon minut tills sockret löst sig och smörkrämen blivit fluffig. Rör i de rumsvarma äggulorna ett i taget under kraftig men kort vispning. Blanda i de rumsvarma kaffet.

Montering

4. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hälften av kaffesmörkrämen. Lägg på mandelbotten. Bred på resten av kaffesmörkrämen. Lägg på den sista tårtbotten och bred slutligen på grädden runt om. Pudra över rikligt med kakao.

 

Skär nu upp en stor bit och bara njut! ✰