Morotstårta med kolamousse och apelsinpannacotta

Älskar ni också morotskaka med cream cheese frosting? Här har jag gjort en morotstårta med kolamousse och apelsinpannacotta. Jag tyckte att det kändes som att det skulle passa ihop i smakerna…och det gjorde det verkligen!! Det värsta med den här tårtan var att när jag hade bakat den till mina bröders födelsedag så hann ena brorsans stora hund äta upp ca 1/4 del av tårtan innan vi hann börja ;-( Det var väldigt synd eftersom den var så grymt god! Får baka den snart igen;-)

Till min morotstårta på ca 12-15 bitar behöver du:

Morotskaksbotten

✰ 3 dl socker

✰ 3 ägg (Gärna ekologiska,blir fluffigare då)

✰ Drygt 4 dl vetemjöl

✰ 1 1/2 tsk bakpulver

✰ 1 1/2 tsk bikarbonat

✰ 1 1/2 tsk vaniljsocker

✰ 1 1/2 tsk kanel

✰ 2/3 dl neutral olja (ex. raps)

✰ 4 1/2 dl finrivna morötter

Kolamousse

✰ 1 burk karamelliserad mjölk (eller en burk kondenserad mjölk som du kokat (hela burken under vatten) i ca 2 timmar.

✰ 3 dl vispgrädde

✰ 1 1/2 gelatinblad (lägg i kallt vatten ca 5 minuter före användning)

✰ 2 äggulor

Apelsinpannacotta

✰ 2 1/2 gelatinblad (lägg i kallt vatten ca 5 minuter före användning)

✰ 4 dl vispgrädde

✰ 1/2 dl socker

✰ 1/2 tsk svart vaniljpulver (eller frön från 1/2 vaniljstång)

✰ zest från 1 apelsin

✰ 2 msk färskpressad apelsinsaft

Cream cheese frosting

✰ 70 g rumstempererat smör

✰ 5 dl florsocker

✰ 1 tsk vaniljsocker

✰ 1 msk färskpressad citronsaft

✰ 100 g färskost (typ philadelfiaost)

Vid montering

✰ Lite utspädd drickfärdig apelsinsaft

✰ 100 g vit choklad och 50 g grädde. Finhacka chokladen och värm grädden. Rör ihop.

Dekorering

Ev. orange marsipan eller orangefärgad tempererad vit choklad och orange chokladganache av vit choklad som drip.

Gör så här:

Morotskaksbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader.  Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga torra ingredienser och häll detta i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter. Sätt gärna ett bakplåtspapper runt om i formen (ca 24 cm med avtagbar kant) så att kakan kan bli lite extra hög, och ett bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delan av ugnen i ca 45 minuter. Stjälp upp och låt den kallna under formen.

Kolamoussen

2. Värm 1 dl av grädden i en kastrull. Obs! får inte koka! Rör ner den karamelliserade mjölken (eller den burkkokta kondenserade mjölken) och blanda tills den är klumpfri, len och smidig. Rör ner gelatinbladen. Vispa äggulorna i en separat bunke och vispa den resterande (2 dl) grädden för sig. Vispa ner kolasmeten i äggulorna och vänd ner grädden (lite i taget) i smeten. Ställ kallt och låt stelna lite, men inte så hårt som om du skulle ätit moussen som dessert.

Apelsinpannacottan

3. Värm allt utom gelatinet i en kastrull. Dra bort kastrullen från värmen och smält ner gelatinet. Låt dra i ca 10 minuter. Låt den svalna innan du häller upp den i tårtan.

Cream cheese frosting

4. Rör samman alla ingredienser till en klumpfri massa.

Montering

5. Skär tårtbottnen i 3 delar. Diska formen och kläm fast ett bakplåtspapper i botten och limma fast bakplåtspappersremsor med lite smör på kanterna. Låt sidopapprena vara ca 10-12 cm höga. Lägg ner den understa bottnen upp- och ner i formen. Pensla botten med lite apelsinsaft.

6. Bred ut kolamoussen. Ställ in i kylen några timmar för att stelna.

7. Ta den översta botten upp och ner. pensla på vitchokladganchen och låt stelna lite. (Detta gör jag så att inte den flytande pannacottasmeten ska krypa ner i kakbotten.) Lägg på den över kolamoussen. Se till att det inte finns håligheter vid kanten så att pannacottan rinner ner. Om det inte är tätt vid kanterna tar du bara en vass kniv och skär av lite horisontellt på den kvarvarande botten och trycker ner så det blir tätt. Häll sedan apelsinpannacottan på den ganachepenslade botten. Ställ in ytterligare några timmar i kylen eller helst över natten så pannacottan stelnar helt.

8. Lägg på sista botten (som du penslat med apelsinsaft på undersidan) och skär ut tårtan ur formen. Sätt den på ett fat och bred på ett tunt lager frosting. Sedan kan du spritsa på resten eller bara bre på allt på en gång.

9. Dekorera gärna med några marsipanblommor eller marsipanmorötter. Eller om du hellre vill göra någon vit choklad konst. Obs temperera chokladen först. Det finns ett bra och enkelt sätt att temperera choklad i micron. Finhacka vit choklad. Värm i micron ca 15 sekunder. Ta ut och rör om. Upprepa 15 sekunder till. Rör om. Värm 5- 10 sek i taget nu och rör om mellan varje gång tills ca 29 grader uppnåtts. Klart. Färga chokladen om du vill. Vill du göra drip så hacka vit choklad 50 g och ha i ca 25 g varm grädde och färga. Drippa ner över tårtans kanter med en sked eller dripflaska. Om du har gjort större sats av creemecheasekrämen så räcker det till att göra rosor eller liknanden runt hela kanterna.

Obs! Håll koll på alla hundar så att ni får en rejäl bit var! 😉 ✰