Rabarber- och jordgubbstårta med italiensk maräng och marängsmörkräm

Rabarber och jordgubb är en oemotståndlig kombo. Här har jag fyllt ljusa tårtbottnar med 2 lager rabarbermousse och 1 med italiensk maräng och skivade jordgubbar och sedan täckt hela härligheten med vaniljsmakande marängsmörkräm. Denna tårtbotten är bakad i en 20 cm form vilket gör att du får en hög tårta och kan skära den i 4 bottnar. Gör du den i en 24 cm blir den som en vanlig tårta i 3 delar. Tänk i så fall på att gräddningstiden förkortas med ca 6-7 minuter.

Till en 12 bitars tårta behöver du:

Tårtbotten

✰ 1 dl vetemjöl

✰ 1 dl potatismjöl

✰ 1 tsk bakpulver

✰ 4 st ägg (gärna ekologiska för färg och luftighet)

✰ 2 dl strösocker

Rabarbermousse 

✰ 300 g sköljd, skalad rabarber i tunna skivor

✰ 1 1/4 dl strösocker (Känn efter hur söt du vill ha. Detta blir ganska sötsyrligt eftersom resten av tårtan är söt)

✰ 2 1/2 msk vatten

✰ 3 gelatinblad (läggs i kallt vatten 5 min före användandet)

✰ 3 1/2 dl vispgrädde

✰ 1 nypa bakpulver

✰ 5 krm röd hushållsfärg (om man inte vill ha en ljusgrön fyllning;-)

Italiensk maräng

✰ ca 63 g äggvita

✰ ca 37 g vatten

✰ ca 105 g strösocker (ca 1 1/4 dl)

Schweizisk marängsmörkräm

✰ 150 g äggvitor

✰ 250 g socker

✰ 340 g osaltat smör, helt rumstempererat…jätteviktigt!! Jag brukar låta smöret stå framme i några timmar.

✰ 2 msk vaniljsocker

✰ ev. hushållsfärg i önskade färger.

Vit chokladdrip

✰ 20 g smör

✰ 10 g vatten, knappt 1 msk (men ta bort ca 8 krm från vattnet om du använder vanlig hushållsfärg, så att du kompenserar för den extra vätskan)

✰ 28 g vit choklad, ca 4 bitar

✰ För röd drip används 5 krm röd hushållsfärg och 3 krm gul.

Dekorering och fyllning

✰ Lite utspädd saft till pensling av bottnarna

✰ Minst 250 g jordgubbar (räcker till 1 lager i fyllningen och till dekoration. Gott att ha ett till lager skivade jordgubbar, så räkna med lite till)

✰ Myntablad

 

Gör så här:

Tårtbotten 

1. Kläm fast ett bakplåtspapper i en 20 cm form och smöra på kanterna. Sätt dit ett halverat bakplåtspapper runt kanten så det blir en hög kant ifall tårtbotten växer högre än bakformskanten. Smöra inte utanpå pappret. (Kör du en vanlig 24 cm form ska du bara ha ett bakplåtspapper i botten. Smöra inte på kanterna. Smeten SKA fastna så den får extra volym.

2. Vispa mjölsorterna och bakpulvret i en bunke så att de blandar sig väl med varandra. Blanda ägg och socker i en kastrull på medelvärme och värm till fingervarmt under omrörning. Det får inte koagulera!! Känn mellan fingrarna att sockret har smält. Häll ner blandningen i en ny bunke och vispa den vit och fluffig med maskin i minst 10 minuter! Blanda ner lite i taget av mjölblandningen och rör försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll i formen och grädda ca 26-27 minuter (ca 20 min för en 24 cm form). Ta ut den och vänd den genast upp och ner på ett bakplåtspapper. Låt stå tills avsvalnad. Skär i 3 eller 4 bottnar. Tips! frys 1 timme så går det enklare att skära)

Rabarbermousse

3. Koka rabarberskivorna mjuka tillsammans med socker och vatten i ca 5-10 min. Mixa den slät. Tillsätt ev. röd färg och de mjuka gelatinbladen. Kyl.

4. Vispa vispgrädden tillsammans med 1 nypa bakpulver. Blanda i lite grädde i taget i rabarberkrämen tills allt är blandat. Låt stå en stund tills den går att bre på tårtan. Väntar man för länge blir den stel. Då måste du skiva den och lägga på och försöka få den i ett så jämnt lager som det bara går.

Italiensk maräng

5. Vispa äggvitan till vitt hårt skum. Värm vatten och socker till 121 grader. Häll över sockervattnet i en tunn och fin stråle i skummet under hård vispning. Obs! Skrapa inte ur kastrullen utan lämna det sista kvar. Detta för att det inte ska bildas kristaller i marängen. Fortsätt vispa tills marängen är sval. brukar ta ca 5-10 minuter.

Schweizisk marängsmörkräm

6. Mät upp sockret och blanda det med äggvitorna i en skål. Ställ den över vattenbad. Låt vattnet i kastrullen under skålen sjuda, inte koka. och var noga med att inte vattnet nuddar skålens botten. Då kan det blir äggröra. Vispa hela tiden men inte för hårt. Värm till 65 grader eller tills du känner att sockerkristallerna har smält. Nu tar du genast av kastrullen från vattenbadet och häll äggblandningen i en vispskål och vispa ca 10 minuter tills marängen är kall.

7. Tillsätt en liten klick smör i taget och vänta några sekunder mellan varje smörklick. Fortsätt vispa tills allt smöret gått i och blandat sig väl med marängen. Om du vill färga smörkrämen, delar du upp önskad mängd i olika skålar och färgar med önskade färger. På bilden har jag delat upp den i ungefär hälften och tillsatt 3 krm hushållsfärg i vardera del.

Rödfärgad vit chokladdrip

8. Värm 20 g smör och 10 g vatten (minus 8 krm av vattnet om du använder hushållsfärg) Tillsätt hackad vit choklad och 5 krm röd färg och 3-4 krm gul färg. Låt svalna en stund.

Montering

9. Pensla bottnarna med lite saft. Lägg rabarbermousse på första bottnen. Italiensk maräng och skivade jordgubbar på den andra. (gärna även ett lager skivade jordgubbar direkt på den andra bottnen också) Lägg ett till lager rabarbermousse på den tredje bottnen och lägg på den sista bottnen.

10. Coata tårtan genom att bre ett tunt lager marängsmörkräm runt om och uppepå tårtan. Sätt in den i kylen ca 20 minuter. Fortsätt så 2 ggr till. Dekorera med marängsmörkräm och jordgubbar och ev. myntablad

 

Tips! Vill man kan man istället för 2 lager rabarbermousse ersätta det ena med citronkräm eller vaniljkräm och mer skivade jordgubbar. Kom då ihåg att du ska göra hälften av rabarbermoussen. Eller varför inte göra lite extra rabarberkompott och lägg i ett av lagren  och täcka hela tårtan med italiensk maräng som du kan bränna av lite lätt. Låt fantasin flöda…✰