Kaffekladdkaka med vit chokladglasyr

Den här kaffesmakande kladdkakan blev bara så god och krämig! Och ni vet väl att kaffe och vit choklad gifter sig perfekt.

Till en kladdkaka behöver du:

✰ 100 g smör

✰ 2 ägg

✰ 3 dl strösocker

✰ 2 1/2 dl vetemjöl

✰ 4 msk kakao

✰ 1 1/2 tsk vaniljsocker

✰ 1/2 krm salt

✰ 1 dl kaffe (flytande, ej i pulverform)

Glasyr

✰ 75 g vit choklad (ca 12 bitar)

✰ 5 tsk grädde (rumsvarm)

Garnering

✰ Chokladströssel

Gör så här:

1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 18 cm. Smörj och mjöla. (Det går självklart att baka denna i en större form, men då ska ju kakan vara kortare tid i ugnen.)

2. Smält smöret. Rör ägg och socker för hand. (Ju hårdare du vispar desto torrare blir kakan och det vill vi ju inte). Tillsätt smöret.

3. Vispa i en separat bunke de torra ingredienserna med en ballongvisp. Rör försiktigt ner det i äggsmeten.

4. Tillsätt kaffet.

5. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Håll koll redan innan och känn med sticka. Stickan ska vara kladdig men kakan ska inte rinna. (Använder du en 24 cm form blir det betydligt mycket mindre tid i ugnen, ca 12-14 min. Jättesvårt att säga exakt eftersom alla ugnar är olika. Men hellre lite för kladdig än för torr) Låt kakan svalna.

Glasyr

6.  Smält choklad. Jag brukar lägga bitarna var för sig (ej på varandra) i en tallrik. Smält ca 1 min i micron till att börja med och kolla om bitarna blivit mjuka. Om inte ta 30 sekunder till. Kolla igen. Kör inte längre än att bitarna fortfarande håller ihop som bitar. Om allt smälter ner till en sås är det lätt att det bränner eller blir grynigt. Sedan rör du ihop det med en sked.

7. Tillsätt grädden, som är ljummen, 1 tsk taget och rör häftigt så att inte chokladen hinner stelna. Fortsätt så tills all grädde är införd. Nu har du en perfekt glasyr.

Montering

8. Häll över glasyren på den svalnade kakan och strö på chokladströssel.

 

Ät och njut!✰