Butterkaka med vaniljkräm eller äppelmos

En butterkaka är lite extra festlig att servera till helgfikat. Välj att göra den med vaniljkräm och glasyr eller med äppelmos och pärlsocker eller kanske halva kakan var så får gästerna ta den bit de gillar bäst;-)

Till en butterkaka med 8 rejäla bitar behöver du:

✰ 1/2 pkt jäst

✰ 75 g smör

✰ 2 1/2 dl mjölk

✰ 1/2 dl strösocker

✰ 1 tsk stött kardemumma

✰ 1/2 tsk salt

✰ 7 dl vetemjöl (420 g)

Fyllning

✰ 50 g smör

✰ 1/4 dl socker

✰ 1 tsk kanel

✰ 50-100 g riven mandelmassa

Topping

✰ Vaniljkräm

eller

✰ Äppelmos

Pensling

✰ 1 ägg

Garnering

✰ Glasyr, gjord av florsocker och några droppar vatten

eller

✰ Pärlsocker

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Häll på lite av mjölken över jästen och rör tills den smält. Tillsätt resten.  Halvsmält smöret och rör i det.

2. Tillsätt resten av ingredienserna men spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakningen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

3. Kavla ut degen till en ca 35 x 50 cm stor platta. Bred på det rumsvarmt smöret. Riv över mandelmassan och strö på socker och kanel. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 4 cm breda skivor och ställ upp på högkant. Av min blev det 11 bitar. I en 20 cm smord form blev det lagom med 8 bitar, så de 3 bitarna som blev över la jag i en liten hjärtform och lät den bli en äppelmos variant och den stora en vaniljvariant. Det går ju självklart även att göra vanliga bullar av de som blir över, eller så får du plats med alla bitar i en större form. Observera att bullskivorna inte får ligga för tätt. Tänk på att de jäser och blir större. Se bild. Låt jäsa övertäckt i 90 minuter.

4. Gör en fördjupning i mitten av alla ”bullarna” och lägg i valfri topping. Ju mer desto godare. Pensla med uppvispat ägg och om du väljer äppelmostoppingen så är det även dags för pärlsockret. Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt sedan svalna urtagna ur formen på galler under bakduk.

5. Om du har valt vaniljtoppingen så ringlar du på glasyr över den avsvalnade butterkakan.

 

Mums!✰