Saffransbulle med lingon och vanilj

Detta är en lite mer lyxig och vuxen variant av lussebulle. Lingon och vanilj är en perfekt smakkombination ihop med saffranet.

Till ca 32 bullar behöver du:

✰ 5 dl röd mjölk

✰ 50 g jäst

✰ 150 g rumstempererat smör

✰ 1 dl vit sirap eller socker

✰ 1 g saffran (2 påsar)

✰ 1 tsk salt

✰ ca 14 dl vetemjöl (790 g)

Fyllning:

✰ 100 g smör

✰ 2 dl lingonsylt/rårörda lingon

✰ 4 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:

✰ 1 ägg

✰ Pärlsocker

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37 grader

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smöret och sirap eller socker.

3. Stöt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig men ganska lös. Jäs övertäckt i 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 2 delar. Kavla ut varje bit till en rektangel ca 50-60cmx30-40cm. Bred ut det rumsvarma smöret, bred ut lingonsylt och dofta över vaniljen. Rulla ihop degen från långsidan och skär i bitar. Lägg bitarna i pappersformar. Jäs under plastfolie i ca 40 minuter.(En bakduk får en massa lingon på sig…därav plastfolie. Lägg på det lite löst så det finns plats för bullarna att jäsa, men ändå tajt runt kanten så ingen luft kommer in.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 5-8 minuter. I min ugn är de perfekta efter 7 1/2 minut, men i din kanske det är annan tid som gäller.

Ååå så goda!✰