No bake choklad- och marängpaj

Det här en riktig goding som bara smälter i munnen. Receptet hittade jag på My Kitchen stories. Vill du ha en lite sötare, mildare variant…minska då ca 1/2-1/3 av chokladsmeten men behåll samma mängd maräng.

Till en 18-20 cm form behöver du:

Botten

✰ 14  st digestivekex

✰ 100 g smält smör

Chokladmousse

✰ 200 g mörk choklad (jag använder 55%-ig)

✰ 4 äggulor, rumstempererade

✰ 4 dl vispad vispgrädde

Maräng

✰ 2 äggvitor

✰ 1 dl strösocker

Gör så här:

Botten

1. Mixa kexen i en mixer och blanda i det smälta smöret så att det blir till en formbar massa. Tryck ut kexmassan i botten och på kanterna av en pajform eller i en form med avtagbar kant. (Jag sätter in bakplåtspapper både i botten och på kanterna. Fäst med flytande smör.) Sätt in den i kylen under tiden du gör moussen.

2. Smält chokladen. Rör ner en äggula i taget.

3. Ta lite av den vispade vispgrädden och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och vispa på låg hastighet tills allt är blandat. Häll ner moussen i pajskalet och låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

4. Vispa äggvitorna i en fettfri bunke av metall eller glas (jag smörjer alltid in den med lite citron först) på låg hastighet till ett skum för att sedan öka hastigheten tills det bildar vita toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.

5. Förflytta bunken till ett kokande vattenbad och fortsätt vispa (det går bra för hand) tills sockerkristallerna har smält. Smaka eller känn mellan fingrarna. Ta bort marängen från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat.

6. Bred ut ”toppigt” eller spritsa ut marängen över pajen och bränn av topparna med brännare. (Har du ingen brännare går det bra ändå)

Smarrigt värre!✰