Citron – och blåbärsprincesstårta

Denna blågula skapelse är underbart god! Blåbär, citron och kola är en perfekt kombo. Testa själv! (Tårtan på bilden är lite mindre än i detta receptet)

Till en 12 bitars tårta behöver du:

Tårtbotten

✰ 1 dl vetemjöl

✰ 1 dl potatismjöl

✰ 1 tsk bakpulver

✰ 4 st ägg (gärna ekologiska för extra fluff och färg)

✰ 2 dl strösocker

Fyllning 1 

✰ Blåbärssylt (av god kvalitét med mycket blåbär i)

✰ Grädde ca 1 dl

Fyllning 2

Citronkräm

✰ Saft och skal av 1 citron

✰ 1 1/2 dl socker

✰ 3 ägg

✰ 2 msk kallt smör

Färska blåbär

Kolagrädde

✰ 4 dl grädde

✰ 1 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk eller kondenserad mjölk som är kokad i sin burk i 2 timmar.)

Fyllning 3

✰ Grädde 1-2 dl

Dekoration

✰ ca 600 g marsipan Obs! Det funkar inte med köpta marsipanlock. De är alldeles för små och ofta fläckiga, genomskinliga och lite hårda. Men kavlar du mellan plast så funkar det alldeles utmärkt att kavla själv….och så kan du ju styra infärgningen som du vill också;-)

✰ Gul färg

✰ Florsocker

✰ Färska blåbär

 

Gör så här:

Tårtbotten

1. Vispa mjölsorterna och bakpulver i en bunke. Blanda ägg och socker i en kastrull på medelvärme och värm till fingervarmt under omrörning. (Obs! Får ej bli för varmt eller kokas för då blir det äggröra;-)  Häll ner blandningen i en ny bunke och vispa den vit och fluffig med maskin i minst 10 minuter.

2. Blanda ner lite i taget av mjölblandningen och rör försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med avtagbar kant. Låt kanterna vara osmörjda så att smeten fastnar, vilket går att du får extra volym. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min i 200 grader varmluft (om du har).

3. Ta ut den och vänd den direkt upp och ner på bakplåtspapper. Låt stå tills svalnad. Skär försiktigt längs sidorna så att den lossnar. Ev frys i en timme innan den delas i 3 delar.

Citronkräm

4. Blanda citronsaft, skal, socker och ägg i en rostfri bunke och sätt över vattenbad på spisen. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka! Ta bunken från värmen och klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt svalna.

Kolagrädde

5. Vispa grädden och rör i den tjocka kolakrämen.

Montering

6. Lägg den första tårtbotten på ett tårtfat. Bred på ett lager blåbärssylt och täck med vispad grädde

7. Lägg på den andra tårtbotten och bred på citronkräm, lägg ut blåbär med jämna mellanrum och täck och forma som en kupol med kolagrädden.

8. Lägg på den sista tårtbotten och täck allt med vispad grädde eller/och kolagrädde om det finns kvar av den.

9. Kavla först ut en liten klump gul marsipan till en rundel ca 1 dm i diameter. Lägg den i mitten av tårtan.

10. Kavla nu ut resten av marsipanen så att den blir större än själva tårtan. Lägg ut den över tårtan och forma den jämt och fint över hela tårtan.

11. Sikta florsocker över hela tårtan.

12. Skär med vass kniv i det översta lagret marsipan i mitten av tårtan diagonalt i 4 streck ca 1 dm (precis över rundeln av marsipan. Försök att skära så ytligt som det bara går så att du inte skär i det under lagret marsipan. Nu har du 8 små flikar som du försiktig fiskar upp med kniven och viker upp.

13. Lägg blåbär innanför flikarna i en liten hög och lägg gärna ut blåbär runt kanten av tårtan. Vill man kan man ”limma” fast varje blåbär med lite florsockerglasyr (florsocker och vatten) om tårtan ska fraktas.

 

Vacker OCH otroligt god!✰