Sockrade lussekatter

Här kommer receptet på världens godaste lussekatter! Varje gång någon smakar på dessa säger de att dem är fantastiskt goda och saftiga och att de bara smälter i munnen.

Till 32 st bullar behöver du:

✰ 5 dl röd mjölk

✰ 50 g jäst

✰ 150 g rumstempererat smör

✰ 1 dl vit sirap eller socker

✰ 1 g saffran (2 påsar)

✰ 1 tsk salt

✰ ca 14 dl vetemjöl (790 g)

Pensling och garnering

✰ smör

✰ strösocker

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37 grader

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smöret och sirap eller socker.

3. Stöt ev. saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig men ganska lös. Jäs övertäckt i 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla ut dem till ca 30 cm långa längder. Forma dem till lussekatter och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs under bakduk ca 30 minuter. (Vill du göra på ett enklare sätt då kavlar du bara ut degen till en rektangel och rullar längs långsidan in mot mitten. Vänd nu på hela degen och rulla in nästa del mot mitten. Lägg dubbelrullen på en skärbräda och skär några cm breda skivor. Rätta till dem lite för hand så att de får formen av en lussekatt.) 

5. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 5-8 minuter. I min ugn är de perfekta efter 7 1/2 minut, men i din kanske det är annan tid som gäller.

6. Pensla bullarna med lite smält smör och doppa dem i socker. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till! ✰