Päronpannacotta med mintchokladspegel

Tycker du också om den gamla bortglömda klassikern gratinerade after eight päron? Här har jag tagit ur smakerna ur den desserten och gjort en smaskig päronpannacotta med mintsmakande chokladspegel ovanpå. Gott och lyxigt så det förslår!

Till 4 glas behöver du:

Päronmos

✰ 250 g päron

✰ 1/2 dl socker

✰ 2 kanelstänger

✰ 2 tsk vaniljsocker

✰ 1/2 dl vatten

Päronpannacotta

✰ 2 dl grädde

✰ 1/2 dl mjölk

✰ 1/4 dl socker

✰ 1 gelatinblad (låt ligga 5 minuter i kallt vatten före användning)

✰ 1/4 tsk svart vaniljpulver eller 1/4 vaniljstång.

✰ ev. 1 krm grön hushållsfärg (som jag gjort på bilden)

Mintchokladspegel

✰ 1 dl grädde

✰ 1 msk kakao

✰ 1/2 gelatinblad (5 minuter i kallt vatten)

✰ ca 1 msk socker. Smaka av så det blir lagom sött.

✰ ca 1 droppe pepparmintolja (Obs! Om det blir någon droppe för mycket kan det smaka tandkräm, så det gäller att droppa sin droppe på en sked först och inte direkt i smeten!)

Dekoration

✰ Mörk choklad

 

Gör så här:

Päronmoset

1. Skala och kärna ur päronen. Lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka tills päronen är mjuka. Mixa till ett mos.

Päronpannacottan

2. Koka upp allt utom gelatinet. När det kokar drar du kastrullen från värmen och tillsätter gelatinet. Rör om. Tillsätt 1 dl päronmos och ev.grön färg. Häll upp i glas och ställ kallt i ca 3 timmar eller över natten.

Mintchokladspegeln

3. Koka upp grädde och socker. När det kokar drar du kastrullen från värmen och tillsätter gelatinet. Rör om. Tillsätt kakao och 1 droppe pepparmintolja. Smaka av tills du tycker det blir en lagom mintsmak. (Det går ju självklart att skippa minten om du inte gillar det…men väldigt gott att ha något som bryter av mot den söta päronsmaken.) Häll ett tunt lager i varje glas över den stelnade päronpannacottan. Kyl i någon timme igen.

Dekorering

4. Smält några bitar mörk choklad och forma till päron (eller till vad du vill) på ett bakplåtspapper som du ställer in i kylen eller frysen. Ställ chokladfiguren i glaset. Om du inte använder tempererad choklad blir den lätt mjuk när den stått framme ett tag. Men äter ni på en gång efter att glasen stått i kylen går det bra ändå.

Mums! Lyx Lyx Lyx! ✰