Kardemummabullar

Om jag skulle välja EN enda sorts bulle resten av mitt liv så skulle det bli denna. En riktig smakbomb med all kardemumma och det lite klibbiga, sega täcke som blir av sirapslagen. Mums!!!

Till ca 32 st bullar behöver du:

✰ 150 g smör (självklart äkta smör som i ALLT jag bakar)

✰ 5 dl fet mjölk

✰ 1 pkt jäst

✰ 1 dl socker

✰ 1/2 tsk salt

✰ 3 tsk malen kardemumma (mortla själv…stor skillnad från att köpa färdigmalen)

✰ 840 g mjöl (spara ca 1/2 dl till utbakningen

Fyllning

✰ 100 g smör, ordentligt mjukt

✰ socker

Pensling

✰ 1 uppvispat ägg

Garnering

✰ 1/2 dl vatten

✰ 2 msk ljus sirap

✰ 1/2 msk stött kardemumma

✰ 1 tsk finstött kardemumma

✰ 1/2 dl strösocker

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll över lite av mjölken över jästen så att den smälter. Häll sedan över resten.

2. Värm smöret en aning så att det blir väldigt mjukt men inte smält. Tillsätt det till degvätskan.

3. Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Kör i maskin i ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i minst 30 minuter.

Utbakning

4. Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte. För bara ihop degen mot mitten från alla håll med en degskrapa med lite mjöl tills den känns kavlingsbar.

5. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 40 x 60 cm. Bred på det mjuka smöret. Strö på socker (ganska rikligt).

6. Vik över långsidan så att degen blir ca 20 x 60 cm. Skär dubbelremsor som ser ut som ”präskragar” ca 3 cm breda. (Skär ca 1 1/2 cm in från kortsidan av degen, men skär inte rakt igenom utan lämna ca 3 cm längst upp. Sedan skärs nästa 1 1/2 cm rakt igenom. Nu är den första dubbelremsan klar. Eller prästkragen som jag brukar kalla dem. Sedan fortsätter du så tills du har ca 16 st prästkragar.

7. Ta varje prästkrage och tvinna den och vik in den som en knut. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. (Man kan också göra en lättare variant. Rulla ihop degen istället och skär några cm tjocka bitar som en rulltårta. Lägg varje bit i en pappersbullform. Lägg på plåt…

Pensling och garnering

8. Pensla bullarna med det uppvispade ägget.

9. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 9-10 min. De är klara när de har fått fin färg och även fått lite färg i botten.

10. Blanda ihop vatten och sirap till garneringen och pensla på bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen. Strö rikligt över en blandning av kardemumma och socker.

11. Lägg bullarna på galler under bakduk och låt de bli ljumma. Förpacka dem ljumma i fryspåsar och frys in dem genast.

Så in i bänken gott!!!✰