Jordnötsmarängtårta

Denna tårta går inte av för hackor! Gillar du snickers…ja då är detta en tårta för dig! Bottnarna består av en browniebotten och en jordnötsmarängbotten. Däremellan är det en chokladsmörkräm och ovanpå en kolafyllning. Låter väl hur gott som helst va!?

Till en tårta i en ca 24 cm form behöver du:

Browniebotten:

✰ 100 g 55% choklad, i mindre bitar

✰ 60 g smör

✰ knappt 1 dl strösocker

✰ knappt 1 dl rörsocker

✰ 2 ägg

✰ 1/4 tsk vaniljpulver/vaniljessens

✰ knappt 1 1/4 dl vetemjöl

✰ 1 knivsudd salt

Chokladsmörkräm:

✰ 100 g smör

✰ 2 dl florsocker

✰ 2 tsk vaniljsocker

✰ 2 äggulor

✰ 1/2 msk kakao

Jordnötsmaräng:

✰ 200 g salta jordnötter

✰ 4 äggvitor

✰ 3 1/2 dl florsocker

Kolafyllning:

✰ 3 dl vispgrädde

✰ 1 1/2 dl ljus sirap

✰ 1 1/2 dl strösocker

✰ 30 g smör

✰ 1 tsk vaniljsocker

✰ 2 krm salt

Dekoration:

✰ 4-5 dl vispgrädde

✰ 1 msk hackad jordnötter

Browniebotten med chokladsmörkräm
…lägg jordnötsmarängen över
…och avsluta med att bre på kolafyllningen och strö över hackade jordnötter. Servera den som den är med vispad grädde till eller spritsa ut grädden på tårtan

Gör så här:

Kolafyllningen:

Obs! Det blir ganska myket kola av denna satsen men eftersom den är så god brukar jag alltid göra hela och använda den till allt möjligt annat gott. Men vill du kan du lätt halvera satsen.

1.Blanda 2 1/2 dl av grädden, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull, ca 3 liter. Koka upp och sjud kolan under omrörning, tills den har en temperatur på ca 120 grader. Blanda i den sista grädden och värm till 116 grader. Använd sockertermometer. Låt kolan svalna helt.

Browniebotten:

2. Smält smör i en kastrull och smält ner chokladen i smöret. Låt svalna lite. Rör i vanilj, mjöl och salt. Kläm fast ett bakplåtspapper i formen med avtagbar kant. Klipp av överflödet av pappret nån cm från kanten. Smörj både kanterna och botten.Häll i smeten och grädda i 160 grader i ca 20-25 min. Blir som ett mellanting mellan kaka och kladdkaka, mjuk och lite seg, inte kladdig. Låt den ligga kvar i formen. Låt svalna helt.

Jordnötsmaräng:

3. Mal jordnötterna till ett mjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda Jordnötsmjölet och florsocker och vänd ner i äggvitan. Kläm ihop ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med avtagbar kant.  Smörj kanterna. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt botten kallna på galler. Den blir nästan lika hög som båda tårtbottnarna…och det ska den bli.

Chokladsmörkräm:

4. Blanda alla ingredienser till smörkrämen och smaka av om du vill ha mer chokladsmak eller inte.

Montering:

Se bilder ovan…

Riktigt god snickersliknande tårta!✰