Saffransmazariner

Har du aldrig smakat en hembakad mazarin? Snälla!! Baka dessa! Det är nåt helt annat en det torra 4-packet i matvarubutiken. Det låter kanske lite omständigt att göra men det är inte alls svårt.

Till ca 12 st mazariner behöver du:

Mördeg

✰ 3 dl vetemjöl

✰ 1/2 tsk bakpulver

✰ 100 g smör

✰ 1 1/2 msk socker

✰ 1/2 ägg

Fyllning

✰ 150 g mandelmassa (kolla att det är 50% mandel. Det finns billigare sorter med bara 30% mandel och de smakar bara socker)

✰ 50 g smör, rumsvarmt

✰ 2 1/2 ägg

✰ 4 msk vetemjöl

✰ 1/2 tsk bakpulver

✰ 2 påsar saffran (mortlade ihop med nån tsk socker)

Aprikotyr

✰ 1 msk marmelad. Egentligen aprikos, men det går lika bra med vad som helst. (Eller sylt och lite vatten)

Glasyr 

✰ 1 dl florsocker

✰ ca 2 1/2 tsk vatten

Gör så här:

1. Smörj metallformar väl med smör. Har provat utan också någon gång med bra resultat men vill man vara på den säkra sidan så smörj.

2. Arbeta samman mördegen snabbt. Låt vila inplastad 1 timme i kylen.

3. Blanda mandelmassa och smör. Tillsätt 1 ägg i taget. Vänd i mjöl blandat med bakpulvret. Mortla saffranet med lite socker. Tillsätt det.

Se till att du har en utstickare som är lite större än metallformen.

4. Klä formarna med mördegen. Skär av kanten med en liten vass kniv. Om du inte orkar kavla så går det bra att ta en liten degboll och bara trycka ut den i formen. Tar bara lite längre tid. Fördela 3/4 av fyllningen i varje form.

Enklast blir det om du spritsar ner smeten i formarna.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.

6. Stjälp upp och ner. Knacka i botten så att formarna lossnar. Vill du hellre att dem är kvar i formarna så gör du det. Det är en smaksak. Låt svalna helt.

7. Värm marmeladen (tillsätt några droppar vatten om den inte är penslingsbar.) Pensla på marmeladen/aprikotyren över fyllningen. Använder du sylt måste du sila av bären av den varma sylten innan du penslar på.

8. Blanda glasyren så den blir lagom tjock. Pensla på ett rikligt lager över aprikotyren. Håller ca 2-3 dagar i lufttät burk i rumstemperatur. Går även bra att frysa in. Helst i flera burkar så de inte står på varandra.

Här ser du både en med aprikosmarmelad och en med svart vinbärssylt. Ta vad du gillar bäst

Lyx att bli bjuden på dessa!✰